Perníková chaloupka - chvíli jako zábava, potom dekorace, pak boj o největší kus k zimnímu čaji (nečaji)

Ingredience:

4 vejce
100g medu
100g másla
1 sáček perníkového koření
700g hladké mouky
350g cukru moučky
1 lžička sody
kakao dle potřeby
žloutek na potření


Poleva:
1 bílek + 200g prosátého moučkového cukru
citronová šťáva dle potřeby


Čaj (nečaj):
zázvor
hřebíček
med

Postup
Rozehřejeme máslo s medem a prošleháme s perníkovým kořením. Na vále promísíme mouku, cukr, sodu, kakao. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce. Trochu zapracujeme a postupně přidáváme tekutou směs. Výsledkem hnětení je nelepivé těsto, které nejlépe přes noc při pokojové teplotě necháme odpočinout. Připravíme si vykrajovátka nebo šablony z kartonu. Vyválíme 0,5 cm placku. Vykrajujeme, tak kam chceme dát svíčku vykrojíme kolečko, do kterého při pečení vložíme spodky čajové svíčky (bez samotné svíčky :-)) Vypíchnuté tvary pečeme na 180°, hned povytažení potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody. Před zdobením necháme vydýchnout perník alespoň 4 hodiny. Na polevu rozšleháme bílek, do kterého postupně přidáme několikrát prosátý cukr moučku. Plníme do pytlíků a zdobíme. Na větší plochy polevu naředíme citronovou šťávou. Pro zdobení se meze nekladou. Pokud přežije chaloupka či svícen adventní čas, vaříme si k perníku čaj - nečaj. Do pořádného hrnečku nakrájíme 5 plátků omytého zázvoru, přidáme 3 hřebíčky a zalijeme vroucí vodou. Podle potřeby po mírném zchladnutí dosladíme medem. Původní dekorace, se kterou jsme si hodiny a hodiny hráli (takže to byla i zábava) je za chvíli snědená.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.