Sváteční tvarohové koláčky vykoupané v rumovém másle
Ingredience: 1 balení kvasnic 1/4l mléka 8 kostek cukru 500 g hladké mouky 1 sklenice oleje nebo 125 g vlahého rozpuštěného másla nebo Hery 3 žloutky špetečka soli rozpuštěné máslo smíchané s několika lžícemi rumu na namáčení cukr na posypání žloutek na potření Na náplň: 250 g tvarohu v kostce 1 vanilinový cukr trocha práškového cukru, pokud chcete náplň trochu sladší 2 lžíce rozinek máčených v rumu |
Postup Do trochy mléka ohřátého asi na 37 °C vmícháme rozdrobené kvasnice, přidáme špetku cukru, trochu mouky, dobře rozmícháme a zaprášíme moukou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Do mísy ke kvásku pak střídavě přidáváme odváženou mouku a mléko, do kterého jsme rozpustili cukr a rozšlehali žloutky, vmícháme špetku soli. Nakonec přidáváme olej nebo rozpuštěný tuk a vše pečlivě zpracujeme na hladké, vláčné těsto, které by nemělo lepit. Opět zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynutím těsto nabude asi o polovinu, když do něj uděláme prstem důlek, mělo by být pružné. Mezitím si připravíme nádivku, do které přidáme okapané rozinky. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 2 cm a sklenicí vykrajujeme kolečka. Doprostřed klademe hustou tvarohovou náplň a kolečka zabalíme do tvaru koláčků, uzavřenou částí klademe na plech, po chvíli potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby. Při 180 °C pečeme do zlatova. Ještě horké namáčíme v másle s rumem. Koláčky vydrží dlouho vláčné. Tip: Rozinky v rumu si můžete připravit do zásoby. Celý sáček rozinek nasypeme do sklenice s uzavíratelným víkem, zalijeme rumem a necháme v lednici, jak dlouho potřebujeme. |