Ingredience 1kg polohrubé mouky 220g cukru krystal 220g másla 4 žloutky 60g droždí cca 1/2 litru mléka 1 vanilkový cukr 40g rozinek 70g mandlí nastrouhaná kůra z jednoho citrónu 1/2 lžičky soli 4/2 vejce na potření moučkový cukr na posypání
|
Postup Nejprve uděláme kvásek z droždí, části vlažného mléka, 2 polévkových lžic cukru a 2 polévkových lžic mouky. V míse utřeme máslo se žloutky a cukrem., přidáme mouku, vlažné mléko, sůl, nastrouhanou citrónovou kúru a přilijeme vykynutý kvásek. Promícháme vařečkou, přendáme na vál a vypracujeme těsto rukama. Nakonec do něho vpracujeme rozinky namočené v rumu a nasekané mandle, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout cca 2-3 hodiny. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, které vyválíme na dlouhé válečky. Na plech dáme papír na pečení. Na něm upleteme spodní patro vánočky ze 4 válečků, prostřední ze 3 válečků vrchní ze 2 válečků. Necháme znovu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, ozdbíme na plátky nasekanými mandlemi a pro zpevnění propíchnema na třech místech špejlemi, aby se vánočka nesesunula. Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme cca 1 hodinu. Po upečení odstraníme špejle a posypeme moučkovým cukrem.
|