Ingredience
Těsto na formu o průměru 24 cm
150 g hladké celozrnné mouky 175 g studeného másla 20 g třtinového cukru 2 žloutky z velkých vajec špetka soli
Náplň
450 g dužiny dýně (ideální je Hokkaidó nebo máslová) 400 g kondenzovaného mléka 2 vejce 160 g třtinového cukru 1 lžička skořice a muškátového oříšku 250 g tvarohu citronová kůru z 1/2 citronu hrst sušených meruněk
Ořechová krusta
60 g másla 120 g směsi libovolných ořechů (lískové, vlašské, kešu, pekanové...) 100 g třtinového cukru
|
Postup Do mouky prosáté se solí zapracujeme tuhé máslo, postupně přidáme cukr a žloutky. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout aspoň 30 minut v chladu. Mezitím dýni uvaříme do měkka (Hokkaidó se nemusí loupat), necháme vychladnout, a poté ji rozmixujeme s kondenzovaným mlékem, vejci, třtinovým cukrem, skořicí a muškátem. Tvaroh ochutíme citronovou kůrou. Odpočinuté těsto rozválíme, urovnáme do dortové formy vyložené pečicím papírem tak, aby zůstaly asi 1,5–2 cm vysoké okraje, a dáme asi na 10 minut péct do trouby roztopené na 170 stupňů. Předpečené těsto potřeme ochuceným tvarohem, na něj položíme pokrájené sušené meruňky, přelijeme dýňovou směsí a dáme péct asi na 40 minut do vyhřáté trouby. V kastrůlku rozpustíme máslo a přimícháme ořechy a cukr. Zahříváme na mírném ohni tak dlouho, dokud se máslo do ořechů nevsákne. Oříškovou hmotu naneseme na mírně vychladlý koláč a dáme ještě na 3–4 min pod gril.
|