Ingredience:
1 kg dýně 3 lžíce másla 1 cibule 1 stroužek česneku 900 ml zeleninového vývaru malá špetka mletého zázvoru špetka muškátového oříšku 300 ml mléka sůl, pepř, pár lístků šalvěje Na ozdobu - smetana, dýňová, slunečnicová semínka, pažitka
|
Postup Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty. Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, mušk. oříšek a šalvěj. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.
Pak odstraňte šalvěj, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka. Přidejte mléko a mírně prohřejte.
Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky nebo slunečnicovými semínky. Ihned podávejte.
|