Skořicový pletenec

Ingredience

600 g hladké mouky
100 g másla
40 g čerstvého droždí
2 žloutky
2 lžíce cukru
2 lžičky soli
250 ml mléka

Postup
Do mísy prosejeme hladkou mouku a uděláme do ní důlek. Přidáme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme mlékem. Promícháme a necháme chvíli pracovat kvásek. Poté přidáme vejce, sůl a máslo. Suroviny se dokonale smíchají a zapracují do hladkého středně tuhého těsta. Následně těsto necháme kynout někde v teple mimo průvan. Mělo by stačit i 30 minut. Vykynuté těsto znovu propracujeme hnětením na podložce. Pak ho rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme plát o velikosti 30 x 40 cm asi ½ cm silný. Z vykynuté dávky těsta budeme mít ve výsledku dva pletence. Plát těsta potřeme skořicovou náplní. Volné necháme jen okraje, aby se těsto dobře srolovalo. Z delší strany plát srolujeme jako roládu. Roládu podélně rozřízneme na poloviny. Na jednom z okrajů ale nedořízneme do konce, aby půlky držely u sebe. Pak spleteme cop ze dvou takto vzniklých pramenů a nakonec stočíme do kruhu a protilehlé konce slepíme. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Pak vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 30 minut. Upečené pletence necháme vychladnout a na závěr posypeme moučkovým cukrem. Skořicová náplň : 10 lžic cukru krupice 3 lžičky mleté skořice 125 g změklého másla Postup: V misce smícháme cukr se skořicí a nakonec přidáme změklé máslo. Smícháním všech tří surovin by měla vzniknout mazlavá skořicová pasta. V případě, že by zbyla, můžeme pletenec potřít i svrchu před pečením.

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.