Kopřivový chléb

Ingredience

250g hladké mouky
250 g celozrnné mouky
400 ml podmáslí
4 velké hrsti mladých kopřiv
1 lžička soli
1 lžička sody

Postup
V míse si smícháme sypké přísady (tedy hladkou a celozrnnou mouku, sodu a sůl). Dále si dáme do vyšší misky 200 ml podmáslí a 4 hrsti kopřiv a tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši. Vylejeme do mísy s moukou a pomalu smícháváme. Postupně přidáváme zbylých 200 ml podmáslí (pokud by těsto bylo příliš řídké, nemusíme tam dát podmáslí všechno). Lepivé těsto zpracujeme na vále (pomoučit, aby se to nelepilo). Uděláme bochník, dáme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 - 35 minut na 170°C. Výsledkem je krásně zelený chleba o váze cca 1 kg. Měkký vydrží opravdu dlouho. Tip: Já během pečení potírala chleba slanou vodou s troškou oleje a škrobu, kůrka je pak chutnější.

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.