Náš kváskový chleba pšenično-žitný - podle babičky

Ingredience na kvásek

50g kvásek žitný
75g mouka žitná chlebová Penam
75g mouka pšeničná chlebová babiččina
150g voda
150g voda Z tohoto množství je zhruba 350g rozkvašeného kvásku. 50g oddělit, zůstalo 300g kvásku.

Ingredience

150g pšeničná mouka hladká chlebová Penam
150g pšeničná mouka hladká
150g vody
14g soli (to je asi 2,5 zarovnané kávové lžičky)
8g celého kmínu (2 lžičky)
4g drceného kmínu (1 lžička)
1 lžička fenyklu
1 lžičku koriandru
½ lžičky zarovnané cukru

Postup
Večer si nachystám kvásek na rozkvašení. Vytáhnu kvásek z lednice a odeberu potřebné množství. 1) Těsto zamísím a nechám ho odpočívat na teplém místě alespoň 3 hod. Přikryji utěrkou. 2) Pak trochu popřekládám a nechám ještě ½hod. - 1 hodinu v ošatce pod utěrkou kynout. Rozpálila jsem si troubu na 225°C, po půl hodině jsem opatrně těsto z ošatky vyklopila na pečící papír a nařízla 3x žiletkou. Před vložením do trouby postříkám vodou, peču na 225°C 25 minut, po 25 min. snížím teplotu na 200 °C postříkám vodou a peču 25 min. Celková doba pečení chleba (750g) je tedy 50 minut. Po vyjmutí trouby potřu sádlem pro lesk kůrky. Dobrou chuť.

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.