Šlehačkový závin

Ingredience

10 vajec
60 dkg cukru krupice
6 polévkových lžic kakaa
10 dkg hladké mouky
10 dkg namletých vlašských ořechů
trochu sádla na vymazání plechu
250 g másla
vanilkový cukr
1 štamprle rumu
25 dkg mletého cukru
3 ks smetany na šlehání 33% (šlehačky)

Postup
Ušleháme 8 celých vajec společně s 35 dkg cukru krupice a 2 polévkovými lžicemi kakaa, do ušlehaného přidáme 10 dkg hladké mouky a 10 dkg mletých ořechů. Těsto vlejeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme vymazali sádlem. Dáme upéci do rozehřáté trouby a pečeme asi tak 15 minut (zkouším špejlí). Upečený korpus necháme trošku vychladnout, poté posypeme trochou hladké mouky a doprostřed položíme z lepenky rouru o průměru asi tak 4 cm a oba konce přes rouru přehneme. Takto připravený korpus nechám ležet přes noc. Další den pokračuji tím, že ve vodní lázni ušlehám 2 celá vejce společně se 25 dkg krystalového cukru nebo cukru krupice. Ušlehané nechám vychladnout a pak vmíchám 3-4 polévkové lžíce kakaa a vešlehám změklé 1 celé máslo a pak přidám asi tak 1 štamprli rumu. Nyní, když mám připravený krém, ušlehám 3 šlehačky, nejlepší jsou v papírových krabičkách. Ušlehám do tuha a vmíchám 1 vanilkový cukr a 25 dkg mletého cukru. Z korpusu odstraním papír, vytáhnu rouru a rozřežu na 2 stejné díly a každý díl naplním šlehačkou. Potom povrch potřeme krémem a vidličkou namalujeme rýhy, a tato roláda pak vypadá jako kmen stromu. Dáme do ledničky asi tak na 3 hodiny a pak můžeme  nožem namočeným v horké vodě krájet porce tohoto výborného zákusku, který je vhodný zvláště ke kávě.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.