Ingredience
Těsto: 3 vejce 300 g krupicového cukru 1 Hera 3 lžíce tmavého medu 1 lžíce jedlé sody 400 g hladké mouky
Krém: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (vařit v plechovce 2 hodiny) 300 g másla (stačí i 250 g)
Na posypání: hrst rozdrcených nebo namletých ořechů
|
Postup Připravte si vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku nebo kastrůlek tak, aby se nedotýkal hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do kastrůlku vložte Heru a nechte ji pomalu rozpustit, potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Rozehřejte troubu na 170°, horkovzdušnou na 150°. Směs v misce míchejte nad parou vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka a směs mixujte kratší dobu. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělíme na 3 stejně velké díly. Na plech natáhněte pečicí papír, na něj pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto. Placky pečte dozlatova 7-10 minut. Necháme chvíli vychladnout a začneme korpusy za tepla rozkrajovat na dvě stejně velké části, ořízneme okraje, ale nevyhazujeme je, budeme je potřebovat na závěrečné zdobení. Máslo a kondenzované slazené mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly do hladka, trvá to asi 5-10 minut. Nakonec připravte posýpku z okrájených kousků těsta – okraje vložte do misky a prsty je najemno rozdrobte, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Jakmile máme připravenou posýpku, můžeme přidat i rozdrcené ořechy. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posýpkou. Nechte uležet alespoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Tenhle jediný medovník je u nás osvědčený, proto jiný ani nezkoušíme :-)
|