Ingredience
250 ml mléka (nebo 125 ml mléka + 125 ml vody) 1 vejce (nebo místo vejce - 1 lžíce olivového oleje) 500 g hrubé mouky (může být i polohrubá) 1 lžička cukru 1 lžička soli 1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí 3 hrsti kostek z rohlíků - sušených (nemusí být)
|
Postup Těsto si během hnětení ohlídáme, buď přisypeme mouku, nebo přilijeme trochu mléka. Těsto nesmí lepit! Po vykynutí propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), rozdělíme na 2 - 3 díly, vytvoříme šišky a necháme ještě cca 10 minut pod utěrkou kynout (není potřeba nechávat vůbec kynout!). Vaříme nad parou: do kastrolu dáme asi do půlky vodu. Přes to dáme vykroucenou vlhkou utěrku a připevníme ji gumou. Založíme dobře okraje, ať nevyhoříme:-). Až voda začne vařit, položíme na utěrku knedlíky, přiklopíme velkou mísou nebo druhým kastrolem a vaříme 25 minut. Napařené knedlíky několikrát propícháme. Vaříme ve vodě: knedlíky vložíme do vroucí osolené vody, vaříme 20 minut - po 10. minutách otočíme. Uvařené knedlíky několikrát propícháme. Paříme v napařovacím hrnci: těsto rozdělíme podle velikosti hrnce na 2 - 3 díly, záleží, jak máte velký napařovací hrnec. Knedlíky vypracujeme do válečků, dáme do parního hnce, kde v jednotlivých patrech máme buď propíchaný pečící papír nebo patra jen lehce potřeme olejem. Někdo nechává kynout cca 10 minut, ale není potřeba. Zapneme časovač na 20 - 25 minut. Napařovací hrnec vydá signál po ukončení. Napařené knedlíky několikrát propícháme a pomašlujeme rozpuštěným máslem nebo olejem ze všech stran. Hotové knedlíky se krájí nejlépe kráječem na knedlíky nebo režnou nití.
|