Mřížkový džemový koláč

Ingredience

3 hrnky hladké mouky
3/4 kostky rostlinného tuku Hera
2 žloutky
1/2 hrnku krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
5 lžic mléka
meruňkový džem
1 vejce na potření

Postup
Ze všech surovin (kromě 2 posledních) vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu odležet. Polovinu těsta vyválíme na plát o tloušťce asi 5 mm, položíme ho na mírně vymazaný plech a potřeme džemem. Druhou polovinu vyválíme na plát o něco tenčí než první, rádýlkem ho nakrájíme na úzké pásky a ty uložíme úhlopříčně na první těsto (asi 1 - 1,5 cm od sebe). Druhou řadu pásků uložíme křížem přes první, aby vznikly pravidelné mřížky. Mřížky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme je také posypat nasekanými ořechy) a koláč upečeme ve vyhřáté troubě. Ke konci pečení teplotu snížíme a pomalu dopékáme. Upečený mřížkový koláč posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a ještě teplý nakrájíme.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.