Slíváky

Ingredience
1 kg švestek
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 ml mléka
80 g cukru
1 vejce + 1 žloutek na pomazání
špetka soli  
kostka kvasnic
100 ml oleje
80 g másla
skořicový cukr 
mletá skořice nebo vanilkový cukr

Postup
Nejprve si vedle v hrnku připravíme kvásek. Kvasnice rozdrolíme do 100 ml vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme oba druhy mouky, cukr a sůl v míse. Máslo rozpustíme v rendlíčku a smícháme se zbylým mlékem. Pak ho i s olejem a vejcem přimícháme k suchým ingrediencím. Přidáme vzešlý kvásek a poctivě zaděláváme, až se těsto odlepuje od vařečky. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 30 min kynout. Pěkně si pomoučíme vál a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Nožem odkrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme z něj tenčí placky, velké asi 10-12 cm. Na ně klademe omyté a vypeckované půlky švestek, já dávám tak 3. Dvě dospodu, jednu obrácenou navrch. Posypte skořicí a vanilkovým cukrem podle chuti. Pak okraje placky přetáhněte k sobě a přimáčkněte, ať se hezky slepí. Vytvořte si takový bochánek a položte ho na plech s pečícím papírem, spojem dolů. Pozor, ať koláček neprotrhnete. Nakonec potřete každý koláček rozšlehaným žloutkem. Pečte na 200 °C v horkovzdušné troubě nebo na 180 °C normálně, zhruba 30 min. Zlatohnědé slíváky podáváme nejlépe teplé.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.