Dýňový koláč

Ingredience

300 g dýně (máslová, Hokkaido) nakrájené na kostky
350 ml smetany na vaření 12%
200 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
2 lžičky kakaa na vaření
špetka soli
250 g rostlinného tuku
250 g hnědého cukru (může být i krupicový)
4 vejce
400 g tvarohu
1 až 2 lžičky skořice
1 sáček čokoládové polevy na dozdobení

Postup
Nejdříve si uvaříme pyré z dýně a smetany (vaříme asi 20 minut do měkka). Uvařenou dýni rozmixujeme a necháme vychladnout. Připravíme si těsto: smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli, kakao, 100 g rostlinného tuku, 100 g cukru a 1 vejce. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme a vložíme do dortové formy. Uložíme na chvíli do chladničky. Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, připravíme si směs: umixujeme tvaroh, 150 g rostlinného tuku, 150 g cukru a 2 lžičky skořice, přimícháme 3 vejce a důkladně umixujeme. Následně přidáme dýňové pyré, ze kterého jsme si oddělili zvlášť do misky asi 100 g na potření hotového koláče. Směs rozmixujeme a dáme do dortové formy. Pečeme asi 15 minut na 220°C, pak snížíme teplotu asi na 150°C a pečeme ještě 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a potřeme dýňovým pyré, které jsme si dali stranou. Dozdobíme např. čokoládovou polevou. Je to skvělý nedělní mls, svou barvou a dozdobením např. čokoládovými pavoučky je lákavý hlavně pro děti :-)

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.