Kynutý koláč se švestkami, mákem a drobenkou

Ingredience

20g droždí
200 – 300 ml mléka
50g krupicového cukru
500g hladké mouky
sůl
kůra z 1 citronu
špetka mleté vanilky
60g rozpuštěného másla + asi 50g na vymazání plechu
1 žloutek
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru + trocha na poprášení
půlené švestky dle potřeby, aby pokryly plech s těstem
mák s cukrem
Drobenka:
2 hrnky polohrubé mouky
1 balíček vanilkového cukru
125 g rozpuštěného másla
0,75 hrnku moučkového cukru

Postup
Nejdříve si uvaříme pyré z dýně a smetany (vaříme asi 20 minut do měkka). Uvařenou dýni rozmixujeme a necháme vychladnout. Připravíme si těsto: smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli, kakao, 100 g rostlinného tuku, 100 g cukru a 1 vejce. Zpracujeme hladké těsto, vyválíme a vložíme do dortové formy. Uložíme na chvíli do chladničky. Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, připravíme si směs: umixujeme tvaroh, 150 g rostlinného tuku, 150 g cukru a 2 lžičky skořice, přimícháme 3 vejce a důkladně umixujeme. Následně přidáme dýňové pyré, ze kterého jsme si oddělili zvlášť do misky asi 100 g na potření hotového koláče. Směs rozmixujeme a dáme do dortové formy. Pečeme asi 15 minut na 220°C, pak snížíme teplotu asi na 150°C a pečeme ještě 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a potřeme dýňovým pyré, které jsme si dali stranou. Dozdobíme např. čokoládovou polevou. Je to skvělý nedělní mls, svou barvou a dozdobením např. čokoládovými pavoučky je lákavý hlavně pro děti :-)

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.