Panettone

Ingredience

hladká mouka 500 g
cukr krupice 300 g
rostlinný olej 220 ml
mleté mandle 100 g
rozinky 100 g
vejce 4 ks
kypřicí prášek 1 ks
jedlá soda 1 lžička
sůl 1 špetka
vanilkové aroma 1 lžička
mandlové aroma 1 lžička
mléčná čokoláda 200 g
čokolád. tyčinka Kaštany 4 ks
celé loupané mandle 80 g
mléko 250 ml
rum 1 cl

Postup
Namočíme si rozinky do rumu a semeleme mandle. Jeden balíček mandlí si spaříme v horké vodě a oloupeme. Ve šlehači ušleháme žloutky s cukrem a postupně s olejem. V míse si smícháme mouku s kypř. práškem, sodou a mletými mandlemi. Ušleháme si z bílků tuhý sníh. Do žloutků přidáme aroma, rozinky a mléko. Pak po částech zašleháváme sypké suroviny. Vymažeme si formu olejem a vysypeme hrubou moukou. Neměla jsem formu na panettone, tak jsem upekla velkou a malou bábovičku. Pečeme v horkovzdušné troubě dle potřeby asi 60 minut při 160°C. Malou bábovku vyndáme z trouby dříve. Bábovky necháme vychladnout. Pak opatrně vyklopíme na tác. Necháme rozpustit ve vodní lázni čokolády. Obě bábovky položíme na sebe a poléváme čokoládou. Navrch ozdobíme loupanými mandlemi.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.