Zelníky - rodinný 110 let starý recept

Ingredience

1kg hladké mouky
10-12 dkg práš. cukru
1vejce špetka soli
1/2l mléka někdy i víc.
Na kvásek: 4dkg kvasnic, trochu mléka, cukru, mouku
1.30 kg hlávkové zelí
Hera- 15dkg
Olej- asi 1/5dcl
Máslo na pomazání před a po upečení.

Postup
Zelí si rozsekáme na droboučko, dáme na pekáček přidáme Heru+ olej,(máslo ne, připálilo by se) osmažíme do zlatova.Musíme častěji míchat, aby se nepřipálolo. Nejlépe si zelí opéct den do předu, protože to trvá déle i 2 hod.Když se smaží ten den, tak se nechá vychladnout. Do mísy si dáme mouku, cukr ,vejce,sůl, opečené zelí a kvásek, podle potřeby mléko.Těsto vymícháme,aby bylo řídší než na buchty.Necháme kynout. Po vykynutí vykrajujem lžící a tvoříme bochánky, které dáváme na vymazaný plech.Klademe kousek od sebe a rozplácneme, tím budou nízké , pomažeme máslem..Ještě necháme vykynout. Pečeme do zlatova. Po upečení pomastíme rozehřátým máslem z obouch stran. Vypadá to složitě,ale neni, kdo umý kynuté buchty, je to úplně stejné.Jen se tam přidá pečené zelí.Je to rodinný recept, který se dědí generace.Peču vždy,když se nakládá zelí z více dávek a rozvážím po známých.

 

Fotíte rádi? Zúčastněte se nové jarní soutěže "Jaro u nás doma". Posílejte vaše fotografie s jarní tematikou a hlasujte o tu nejpovedenější.